wtorek, 4 lipca 2017

Sernikobrownie z truskawkami !

Sezon na truskawki w pełni, trzeba to wykorzystać. Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo czekoladowe brownie połączone z sernikiem i delikatnym musem truskawkowo-jogurtowym. Trzy smaki, które komponują się idealnie !




Składniki na brownie:

- 150 g masła
- 2 jajka
- 90 g mąki pszennej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki cukru

Składniki na mus:

- 350 g truskawek (można użyć świeżych i mrożonych)
- 2 galaretki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

Masa serowa:

- 1/2 kg twarogu (wcześniej zmielonego)
- 1 budyń waniliowy z torebki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:

1. Zaczynamy od musu truskawkowego. Gotujemy wodę na galaretkę. Do 400 ml wrzątku wsypujemy 2 galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy aby galaretka się rozpuściła. Świeże truskawki po umyciu i obraniu z szypułek kroimy na małe kawałeczki, wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy ciągle mieszając, ok.5 min aż powstanie sos.
2. Łączymy powstały sos z truskawek z galaretką i odstawiamy do wystudzenia. W momencie gdy będą już chłodne dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
3. Następnie przystępujemy do przygotowywania spodu brownie.  W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy czekoladę połamaną wcześniej na małe kosteczki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
4. Jajka rozmiksowujemy razem z cukrem, nie doprowadzamy do ubicia.  Dodajemy masło z czekoladą, mąkę  i dokładnie miksujemy aż wszystko połączy się razem.
5. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni a ciasto wykładamy do foremki, ja przygotowywałam je w okrągłej, sylikonowej formie o średnicy 23 cm.
6. Ciasto pieczemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
7. Twaróg z cukrem i budyniem w proszku miksujemy do połączenia się składników, dodajemy jajko i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
8. Na upieczony spód wykładamy masę serową i ponownie wkładamy do piekarnika tym razem na ok 20-25 minut.
9. Na ostudzony sernik wykładamy mus truskawkowy i wkładamy ciasto do lodówki na minimum 1,5 godziny.

Uwaga ! Jeśli korzystacie z mrożonych truskawek nie zapomnijcie dodać mniej wody do galaretki, ponieważ może mieć problem z zastygnięciem ;)

Ciasto możemy udekorować truskawkami lub listami mięty według uznania :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz