piątek, 19 sierpnia 2016

Zupa krem z cukinii !

Sezon na cukinie trwa w pełni. Jako, że bardzo ją lubię postanowiłam przygotować dziś zupę krem z cukinii.  To szybka i prosta zupa a zarazem bardzo smaczna.



Składniki: 

- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 duże cebule
- kolendra
- 3 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Dodatkowo do podania: migdały

Przygotowanie:
1. Cukinie przekrojoną na połówki umieszczamy w blasze, delikatnie skraplamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy przez 10-12 minut aż do zarumienienia.
2. Cebulę i czosnek kroimy na drobno i podsmażamy na maśle.
3. Cukinię kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka dodajemy cebulę i czosnek, zalewamy wszystko bulionem.
4. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 min a następnie rozdrabiamy za pomocą blendera.  Dodajemy sok z cytryny i przyprawy.
5. Prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zupę.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła! :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :) Choć ja jakoś szczególnie nie lubuję się w zupach.

    OdpowiedzUsuń