wtorek, 26 lipca 2016

Ciasto malinowo-bananowe ! Bez cukru !

Sezon na maliny w pełni więc postanowiłam upiec deser, wybór padł na ciasto malinowo-bananowe bez cukru. To smaczny i szybki przepis, który wykonacie bez większych problemów. Przepis podpatrzyłam na Vlogach Laury jakiś czas temu.





Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki :

1,5 szklanki mąki żytniej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 banany 
0,5 szklanki oleju kokosowego
1 jajko
2 kopiaste łyżki cynamonu
1,5 łyżki miodu
Garść malin

Przygotowanie:

1. Banany kroimy na plasterki i wrzucamy do dużej miski, następnie ugniatamy je widelcem.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
3. Do miski z bananami dodajemy mąkę, proszek,sodę, cynamon, miód i mieszamy. Ja do dokładnego wymieszania użyłam miksera, można też połączyć produkty w blenderze.
4.Dodaję rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA: olej kokosowy wystarczy postawić w ciepłym miejscu na kilka minut tak aby sam zmienił konsystencję na ciekłą.
5. Wszystko dokładnie mieszamy na masę o jednolitej konsystencji.
6. Dodajemy maliny po czym delikatnie mieszamy, do tego wystarczy łyżka.
7.Powstałą maskę przekładamy do foremki, ja użyłam 2 foremek silikonowych "keksówek".
8. Pieczemy około 50 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku.


W oryginalnym przepisie nie było miodu, ja jednak lubię słodkie desery dlatego zdecydowałam się dodać miód, oczywiście można zrobić bez miodu wyjdzie mniej słodkie ale również dobre ;) Ciasto malinowo-bananowe to świetny pomysł nie tylko na deser ale i na II śniadanie, czy przekąskę do kawy, szczególnie dla osób będących na diecie.

Jestem ciekawa czy lubicie takie ciasta ? 
M.





2 komentarze: