piątek, 27 czerwca 2014

Lekkie ciasto z pianką i truskawkami !

Dziś mam dla Was przepis na pyszne a zarazem bardzo szybkie ciasto. Kiedy mamy mało czasu a za chwilę mają wpaść goście, a wy nie wiecie co im podać. To idealny przepis dla Was. Przepis można śmiało modyfikować. Dodawać najróżniejsze owoce i kremy. Kto co lubi. Akurat dziś wersja lekka idealna do popołudniowej kawy ;)



Składniki :
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
- 2 galaretki
- 2 śmietany w proszku (ja użyłam firmy Celiko, do przyrządzenia na mleku)
- mleko
- wrzątek 

dodatkowo:
- gorzka czekolada
- truskawki

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej piany.
2.Następnie dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle ubijając.
3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.
4. Ciasto wykładamy do foremki, ja używam silikonowej o średnicy ok 25 cm.
5. Pieczemy ciasto przez 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
6. Następnie przechodzimy do przygotowywania masy. Galaretki wsypujemy do 500 ml wody.( 2 na 500 ml ,nie tak jak jest na opakowaniu, dlatego,że wpłynie to na masę) Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygła, ale nie zastygła to ważne!
7. Do 400 ml mleka wsypujemy zawartość torebek ze śmietaną. Dokładnie ubijamy na sztywno.
8. Gdy galaretka będzie już chłodna dodajemy do śmietany i ubijamy około 2 minuty aby składniki się dokładnie połączyły.
9. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, następnie kiedy będzie już chłodny dzielimy do na pół, przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Zostawiamy około 3 łyżki masy alby było na przyozdobienie góry. Następnie posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy truskawkami.

Zapraszam !

1 komentarz: