środa, 5 lutego 2014

Mój pomysł na łososia w sosie śmietanowo-czosnkowym z koperkiem !

Dziś zapraszam Was na mój przepis na łososia z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Prosty i szybki przepis.


Do przygotowania potrzebne na będą następujące składniki:
  • czosnek 3 ząbki
  • jogurt naturalny ½ małego
  • łosoś
  • ziemniaki 4-6 szt.
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek, przyprawa złocista do kurczaka
  • koperek
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, siekamy czosnek i podsmażamy go.
  2. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy aż woda zacznie się gotować. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je czosnkiem, pieprzem i resztą przypraw. Skraplany oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (lub aż do zarumienienia – wedle uznania).
  3. Łosia kroimy z kostki i dodajemy do podsmażonego wcześniej czosnku. Na małym ogniu podduszamy (ok. 10 min aż będzie zarumieniony). Doprawiamy solą, pieprzem.
  4. W szklance mieszamy jogurt z czosnkiem i przyprawą do sałatek i sosów. Powstałym sosem przelewamy łososia i dusimy jeszcze przez około 4-5 min.
  5. Na koniec posypujemy koperkiem.
  6. Jako dodatek proponuje mix sałat z oliwą z oliwek.

Mam nadzieję, że podoba Wam się mój przepis !
Smacznego ! ;*

1 komentarz: