wtorek, 4 czerwca 2013

Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem !

Pewnie nazwa jest dla wielu Was myląca, to nie będą prawdziwe ślimaki  :)


Do przygotowania potrzebne nam będzie ciasto francuskie, oczywiście samodzielne wykonanie jest czasochłonne wiec postawiłam na to kupcze, w smaku jest bardzo dobre :)

Składniki:

farsz:
- szpinak około 1/2 kg może być więcej
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- szczypior (3)
- 1/4 kostki rosołowej
- przyprawy do smaku(zioła prowansalskie, pieprz,czosnek)
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

1. Umyty szpinak kroimy drobno(można wykorzystać także mrożony), gotujemy około 5min (ten świeży, przy mrożonym od razu przechodzimy do pkt 2)
2. Na patelni roztapiamy masło dodajemy posiekany szczypior a następnie szpinak.
3. Dodajemy kostkę rosołową, mieszamy dokładnie.
4. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany.
5. Dodajemy przyprawy, czosnek i przez chwilę dusimy na patelni.
6. Ciasto francuskie kroimy na długie pasy(patrz na zdjęcie 3)
7. Wykładamy szpinak, ważne, żeby nie wyłożyć za dużo.
8. Zamykamy dokładnie ciasto i zwijamy w tak zwanego ślimaka ;)
9. Pieczony około 20 minut w piekarniku na 180 stopni.
10. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i gotowe :)

















Mam nadzieję, że spodobał się Wam mój przepis :) Smacznego!

13 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ślimaczki :) pięknie Ci wyszły !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to smaaczneee mmmmmm!! Dziekuje za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię szpinaku,jednak to wygląda smacznie :)
    +Dodaje do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za szpinakiem, ale ten ślimaczek tak pięknie wygląda, że aż ślinka cieknie!
    Pozwolę sobie dodać do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łał!jakie apetyczne:)uwielbiam szpinak:)

    dzięki za odwiedziny:)
    zapraszam do wspólnej obserwacji;)

    pozdrawiam
    aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za francuskim ciastem, ale takiego ślimaczka chętnie bym zjadła :) Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto francuskie i szpinak - mniam! Więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja szalenie lubię ciasto francuskie:) To sposób dla mnie na przełamanie się do szpinaku^^

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszności! i tak fajnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasto francuskie, ślimaki wyglądaja super :)

    OdpowiedzUsuń